IV. Kecskeméti Nagy Sportágválasztó és I. Hangszerválasztó

 

2014. május 23-án és 24-én került megrendezésre a IV. Kecskeméti Nagy Sportágválasztó és I. Hangszerválasztó a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetségének szervezésében.

 

A sportágválasztó első napján az iskolásoké volt a főszerep. A kecskeméti iskolákat megszólítva mintegy 1.700 általános- és középiskolás tanuló vett részt a pénteki nap programjain. A nap során hatalmas sikert aratott a tanulóknak szervezett nagy testnevelésóra, amely Farkas Ágnes, aerobic és fitness edző irányításával valósult meg.

Ezen a napon versenyt hirdettünk az iskolák között, hogy ki tud nagyobb létszámot mozgósítani a diákjai között. A legnagyobb létszámban képviseltető oktatási intézmények sporteszköz jutalmazásban részesültek. A győztes iskolák:

I. helyezés - Lánchíd Utcai Általános iskola ( 60 000 forint)

II. helyezés - II. Rákóczi Ferenc Általános iskola (50 000 forint) III. helyezés-Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolája(40 000 forint).

A Sportnap során, három helyszínen válogathattak a résztvevők a számtalan sportág közül (Lánchíd Utcai Általános Iskola sportcsarnoka és sportudvara, Kecskeméti Fürdő, Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér). A szövetség mozgósította és bevonta a sportnapba a kecskeméti sportegyesületeket, ezzel is bemutatkozási lehetőséget biztosítva számukra. A látogatók mintegy 40 sportág közül választhattak kedvükre, ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül: vízilabda, kajak-kenu, úszás, könnyűbúvárkodás, falmászás, kosárlabda, futball, asztalitenisz, vívás, birkózás, atlétika, tájfutás, röplabda. A hagyományőrző sportolók közül képviselték magukat az íjászok, akik a Lánchíd Utcai Általános Iskola sportudvarán lehetőséget biztosítottak a látogatóknak az íjászat kipróbálására. A fogyatékkal élő sportolók is képviseltették magukat az Alapítvány a Sportoló Fogyatékosokért szervezetén keresztül a két nap alatt. A résztvevők kipróbálták a mozgáskorlátozottak sportjait. A roma fiatalokat a Kecskeméti SC Ökölvívó Egyesület mozgósította.

A pénteki napon a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér sportcsarnoka szakmai előadásoknak biztosított helyet, elsősorban a testnevelő tanárok és edzők számára. A következő előadások hangoztak el: Dr. Fritz Péter: Közép-Európai Rekreációs Társaság bemutatkozása Dr. Szatmári Zoltán: Arndt-Schutz féle szabály edzéselméleti értelmezése Boronkay Péter: A parasportról Dr. Fritz Péter- Sport és táplálkozás Dr. Szatmári Zoltán: A sportedző pedagógiai modellje.

A szombati napon került megrendezésre a Lánchíd Utcai Általános Iskola sportcsarnokában az I. Hangszerválasztó, a kecskeméti Leskowszky Hangszergyűjtemény jóvoltából. Kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatták a kiállított furulyákat, dobokat, kürtöket, ütőgardont, tekerőlantot, és sok más nem hagyományos hangszert. A hangszerválasztóval kibővített Kecskeméti Nagy Sportágválasztó hatalmas sikerrel zárult, a két nap alatt közel 3.000 érdeklődő jelent meg a helyszíneken. A gyerekek és a felnőttek is megtalálták a hozzájuk legkedvesebb sportot és hangszert. A rendezvény mindkét napján vércukorszint mérésre, koleszterinszint mérésre illetve pénteken véradásra volt lehetőségük a résztvevőknek.

A rendezvényen készült fotókat ide kattintva tekinthetik meg.