Túl a III. Kecskeméti Nagy Sportágválasztón

A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége szervezésében, a Hirös Sport Kft-vel és a KESI-vel együttműködve, ismét egy nagyszerű hangulatú Kecskeméti Nagy Sportágválasztón vagyunk túl. A Messzi István Sportcsarnok és környékén, szombaton, illetve a Kecskeméti Fürdőben vasárnap lebonyolított rendezvényre aki kilátogatott, az csak jól érezhette magát, legyen fiatal, vagy szülő. Nehéz a fiatalokat megmozdítani a sportolás irányába, ám ha már ott vannak, szívesen mozognak. Ez volt a jellemző pl. a szombat délutánra, amikor sokan nem akarták abbahagyni többek között a vívást, az ügyességi versenyeket, a futóversenyeket, íjászatot, atlétikát, vagy éppen az asztaliteniszezést. Az a klub, sportág, amelynek edzői profi módon, odamentek a gyerekekhez, megszólították őket, azoknál sok-sok érdeklődő, későbbi sportoló fiatal jelent meg. Sajnos több edző, testnevelő ezt nem ismerte föl.

Jó néhányan jelezték, hogy a fiatalokkal, szülőkkel beszélgetve sokan nem is hallottak az iskolában az eseményről, és inkább a médiákból tájékozódtak. Úgy látszik, a sportegyesületek szövetsége által, az iskolák diákjainak mozgósítására felajánlott, mintegy 320.000 Ft értékű sporteszköz megnyerése valamiért nem volt fontos.

Ünnepélyes keretek között, a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre gondozásában, a csarnokban felavatásra került a Messzi István olimpiai ezüstérmes kecskeméti sportoló életútját bemutató tabló.

Adva volt a lehetőség világhírű sportolókkal való találkozásra, hiszen Nagy Tímea, Vajda Attila olimpiai bajnokok, Klampár Tibor és Balzsay Károly világbajnokkal beszélgetni, dedikálást kérni tőlük, nem mindennapi öröm. Több, mint 30 sportág színesítette a palettát, sajnos a kecskeméti él csapatsportágak közül csak a labdarúgás és a röplabda egy-két jeles sportolója volt jelen az eseményen. Többen hiányolták a kosárlabdás fiúkat is.

A vasárnapi „vizes találkozón” az úszástól kezdve, a vízilabdázással, a búvárkodással illetve a kajakozással ismerkedhettek meg a fiatalok. Székely Lilla és Juhos Gergő világ és Európa bajnokaink viszont az uszonyos úszás rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket.

A kilátogató több, mint 1.800 fiatalember és szülő igazán tartalmas, szórakoztató, sportolás számára hasznos órákat tudott eltölteni a hétvégén.

Ujhidy Tibor főrendező:

Csak sajnálhatja az, aki nem volt jelen a sportrendezvényen. Úgy gondolom a kilátogatók létszáma, a bemutatkozó sportágak száma, a meghívott világhíres sportolók mind-mind azt jelzik, hogy szükség van, sőt sokkal gyakrabban az ilyen vagy más, hasonló jellegű szabadidősportos eseményekre. Ez a rendezvény akkor lehet hosszú távon sikeres, ha mind a lakosság, a szülők, mind az egyesületek, mind az iskolák, mind az önkormányzat komolyan, komolyabban veszik feladatukat gyerekeink sportolásra nevelésében. Dicséretes, hogy kormányzati szinten az akarat megvan, csak aprópénzre kellene váltani a településeken. Ha nem lesz teljes az összefogása a felek között, akkor akár Kecskeméten is, valóban több pénzt kell majd áldozni a drogprevencióra, a csellengő gyerekek felkarolására. Ez nem lehet a cél, gondolom senki számára.

A következő sportágválasztóra az iskolafenntartót, a Klebersberg Intézetet is meg kell nyernünk partnernek.

Nagyon sokan összefogtunk a közös célért, de még mindig nem vagyunk elegen.